Wichelroede's

......................De Wichelroede: Zin of Onzin!?........................


Ik kan me erg goed voorstellen dat er mensen zijn die hier erg sceptisch en terughoudend tegenover staan, maar omdat het iets met `detecteren` te maken heeft wilde ik er toch iets over schrijven, zodat diegene die er misschien wel wat in ziet, zijn/ haar voordeel er mee kan doen.

Diverse types
Verschillende soorten wichelroede`s:
Een gaffelvormige staaf van hout of metaal, waarmee men de aanwezigheid (ondergronds) van water, fundamenten, metalen etc. kan vaststellen.
Het zoeken met een wichelroede is in Europa al erg lang bekend. Al in de 13e eeuw wordt dit fenomeen genoemd en in Engeland werd de wichelroede in de 17e eeuw erg veel in de mijnbouw gebruikt. Bekender zijn de zgn `waterzoekers` welke vaak gevraagd worden om op bepaalde plaatsen water (bronnen) te localiseren.

De wichelroede kun je op verschillende manieren vasthouden. Over `hoe en wat` kun je op het internet vinden door bij ILSE of een andere zoekmachiene het woordje `wichelroede` in te tikken.

De werkingen cq resultaten echter, lijken mij interessant genoeg om er iets van te vertellen. Ik heb zelf regelmatig mensen gesproken (en gezien) die met een wichelroede op zoek zijn naar munten en andere voorwerpen. Deze goedkoopste `detector` heeft echt resultaten geboekt en naar ik gehoord heb zegt kan iedereen er mee overweg. Het is gewoon een kwestie van uitproberen, concentratie en oefenen.

handen
Men heeft de gaffel (roede) vast aan beide uiteinden (zie foto) en loopt over het veld heen en weer. Het schijnt erg belangrijk te zijn je gedachten op datgene te `zetten` waar je naar op zoek bent: bv fundamenten, oude voorwerpen, munten...etc. etc.

Vanuit de horizontale stand van de (flexibele) wichelroede kan een reactie komen. Als men in de buurt van een object komt (in een cirkel van 4 a 5 meter) kan er al een flauwe reactie waargenomen worden omdat de punt (of krul) van de roede licht naar beneden gaat. (Of indien men twee L vormige roedes heeft: Een kruis vorming doordat de twee roedes naar elkaar toe bewegen en over elkaar heen gaan).

Wanneer men boven het object `zit` zal een sterkere reactie verkregen worden. De punt van de roede zal helemaal naar beneden `getrokken` worden. (Bij de L vorm zullen de twee roedes helemaal over elkaar gaan staan en een kruis vormen) Je kunt dit eigenlijk het best vergelijken met het zgn `PINPOINTEN` bij de metaaldetector.

De goedkoopste wichelroede kun je zelf maken van een wilgen- of hazelaarstak. Zorg ervoor dat je een soort Y vorm krijgt en probeer `t maar eens uit. Indien je een L vorm gebruikt, zorg er dan voor dat je twee koperen staafjes gewoon in de vorm buigt. Indien je een `profi` wil hebben kunnen we die natuurlijk ook leveren! Diegenen die eea uitproberen wens ik veel succes en laat eens horen of het resultaat heeft opgeleverd.

Als je meer van dit fenomeen wil weten kijk dan eens op onderstaande link:
http://www.dsdelft.nl/~sol/wichel.html