Schotels


Dat knoppen en de onderliggende electronica van de metaaldetector belangrijk zijn weten we allemaal. Vaak merk ik echter dat de zoekschotel en zoekfrequentie van een detector ondergewaardeerd wordt. Eigenlijk is de schotel het hart van de detector. Door middel van de electronica wordt, onder een bepaalde zendfrequentie, een signaal (via de schotel) de grond ingestuurd. De frequentie en de schotel bepalen hoofdzakelijk het diepte bereik van de detector.

ZOEKFREQUENTIE.

De zendfrequentie van een detector is dus erg belangrijk. Een standaart regel is dat hoe lager deze frequentie (5 Khz en lager) is des te groter het dieptebereik van de detector wordt. Helaas is het wel zo dat als men met een erg lage frequentie werkt (welke dus in principe het grootste diepte bereik oplevert) de detector veel gevoeliger voor bijgeluiden (mest/zout/ijzeroer/mineralen) is en ook ijzer `pikkerig` wordt.

Een hoge zoekfrequentie (8,5 khz of meer) heeft het grote voordeel dat je veel minder last van deze mineralisatie geluiden hebt. Helaas is het hier weer zo dat je door een hogere frequentie behoorlijk aan dieptebereik inlevert.

Conclusie: De gulden middenweg qua frequentie moet dus ergens tussen de 5 Khz en 8,5 Khz liggen. Je eet dan van beide walletjes: Een goed diepte bereik en weinig (lees beheersbare) last van bijgeluiden (mineralisatie).

ZOEKSCHOTELS.


Een gouden regel is dat hoe groter de diameter van de schotel is des te groter het dieptebereik van de detector wordt. Als we dus overal een biljartlaken als zoekveld hebben liggen dan is de grootste schotel nog niet groot genoeg: "We willen zo diep mogelijk". Daar het bovenstaande een utopie is zullen we het dus moeten doen met die schotelmaat welke voor de meeste terrein omstandigheden het beste functioneert. In mijn opinie is dat toch een zoekschotel met een diameter van minimaal 20 tot maximaal 24 cm.

Voor specifieke gevallen zoals bv. veel puin, onkruid, onder de vloeren, grote kluiten grond, of erg kleine ruimtes is een kleine schotel echt aan te bevelen. Ik vind zelf dat een 10 tot 15 cm schotel voor dit soort klussen uitermate geschikt is. Zo`n schotel moet eigenlijk tot je standaart uitrusting behoren.

Om grote voorwerpen op grotere diepte te kunnen `pakken` is een 36 cm of grotere schotel aan te raden, en op vlakke terreinen zal een dergelijke knoepert meer diepte op kleinere voorwerpen en munten opleveren.

Er zijn twee soorten schotels in de handel te verkrijgen:

* De concentrische zoekschotel
* De WIDE Scan of 2 D zoekschotel


CONCENTRISCHE Schotel

Foto 1
Schotel
boven aanzicht concentrische schotel
Als je nou de normale `concentrische` (met twee zend/ontvangst ringen die evenwijding in elkaar liggen) schotel bekijkt (zie foto 1) en je een doorsnee tekening zou maken van dit signmaal, dan `loopt` de signaalcurve van de ene rand van de schotel naar de andere rand (Zie foto 2). Dus breed (bij een 20 cm schotel dus een signaal over 20 cm). Dit betekent dat de mineralisatie ook over de gehele breedte gemeten wordt. Daardoor kan het voorkomen dat je bij een concentrische schotel iets meer bijgeluiden hebt en daardoor het `goede` geluid wat moeilijker te horen is. (Vandaar dat white`s op enkele modellen als tussen oplossing een ANTI mineralisatie schakelaar heeft gezet zoals bij de 6000/ Spectrum XLT /Classic III/IDX)

WIDESCAN Schotel

Foto 2
Vergelijking

Als je een Dubbel(2) D of WIDESCAN schotel bekijkt dan liggen er in feite ook twee `ringen` in maar dan in de vorm van een D. De ruggen van deze D`s liggen tegen elkaar aan. Vandaaruit wordt dan ook het signaal de grond in gestuurd. In feite wordt hier dus de breedte van het signaal niet van rand tot rand, maar vanuit het midden van de schotel in de Noord-Zuid richting en over een breedte van hooguit 5 cm de grond in gestuurd (Zie foto 2). Om eens te testen moet je maar eens een oude steen (een zgn `kloostermop` of oude straatklinker) pakken en leg er maar iets onder en probeer maar eens signaal te krijgen. Dit geeft soms met concentrische schotels een probleem. De Dubbel D of Widescan zal dit voorwerp of munt wat makkelijker kunnen detecteren. Helaas heeft WIDEScan schotel wel minder diepte bereik.

Indien je gerichte vragen of aanvullingen over dit onderwerp hebt aarzel dan niet me even te bellen, te mailen of........... de vraag op het WHITE`s FORUM te zetten, dan heeft iedereen er wat aan.