Onderhoud van detectoren


Onderhoud van je detector.

We zijn allereerst lang bezig om de markt te verkennen, praten met andere zoekers, vragen folders aan en besluiten uiteindelijk om bv. bij een White's dealer de detector van je keuze te kopen. Echter de tijd die we in het voortraject bij aankoop stoppen om te bepalen welke 't moet worden zouden we ook moeten gebruiken na de aanschaf: Het onderhouden van je detector, zeg maar de kleine beurt, is natuurlijk erg belangrijk, verlengt de levensduur en zal in goede staat bij inruil altijd resulteren in een goede inruilprijs. Uiteindelijk doe je jezelf tekort als je dit niet doet. Ik zal een aantal punten omschrijven welke mijns inziens van belang zijn zodat je detector in goede staat blijft.

1 Zorg er altijd voor dat je na het zoeken de detector in een droge ruimte neerzet, de batterij er uithaalt en de batterij klep openzet. Op deze manier kan de lucht circuleren en kan er geen vocht op de printplaat "neerslaan".
2 Zorg er altijd voor dat je de connectoren (dus ook die van de kabel) schoon van corrosie houdt. Spuit er af en toe wat contactspray op zodat de polen altijd schoon blijven en er dus geen storing wegens een slechte verbinding kan ontstaan.
3 De schotel van een detector is natuurlijk erg gevoelig voor beschadigingen. Het moge duidelijk zijn dat grond, stenen, zoutinvloed en scherven tijdens het heen en weer zwaaien van de schotel slijtage kunnen veroorzaken. In mijn optiek is een schotel beschermkap een "must" en verlengt zo de levensduur!
4 Ook de verbindingsstukken van de steel kunnen echt behoorlijk vast gaan zitten door corrosie en zoutinvloeden. Zorg er dus voor dat je deze delen (zowel steel als wartel) insmeert met bv zuurvrije vaseline .
5 Wat veel zoekers vergeten is dat de kabel naar de schotel onderaan natuurlijk ook kwetsbaar is. Zorg er altijd voor dat de kabel met een kleine lus boven de schotel bevestigd wordt (met de kabelgeleider), zodat indien je de schotel naar binnen klapt, er geen druk op de kabel kan komen te staan (en er zo een breuk voorkomen kan worden).
6 Regelmatig hoor ik dat armsteunen spontaan afbreken of dat ze zo los zitten. Draai regelmatig de schroef (1) onder de steun aan zodat er geen speling op kan komen en doe er een beetje vaseline op om zo geen 'vastloper' te krijgen. Ook de koptelefoon ingang (2) is ook al zo'n stiefkind: Draai de schroef even los, doe er wat vet onder en draai 'm weer aan. Doe het zelfde met knoppen en andere schakelaars. (Zoals o.a de Pinpoint schakelaar) Zo voorkom je corrosie!!
7 Ook belangrijk te weten is, dat je er voor moet zorgen dat de kabel van de schotel netjes om de steel gewikkeld zit. Dit allereerst om beschadigingen (ergens achter blijven haken) te voorkomen. Ten tweede kunnen er valse signalen ontstaan wegens het 'zwabberen' van de kabel boven de schotel.


Dan nog wat aanvullende tips:
Als je na `t zoeken weer thuis komt, maak dan de detector even schoon met zoet water, haal `t vuil eraf en zet 'm droog weg. Zorg ervoor dat je de rubbertjes (bij de schotel bevestiging a/d ondersteel) regelmatig controleert, en er een beetje vaseline op doet. Vraag aan je dealer een paar reserve zodat je ze in geval van zware slijtage kan vervangen. Draai de schroeven bij de schotel nooit te strak aan, vervang de rubbers!!!!

Erg belangrijk is het batterij gebeuren: Vervang ze op tijd, laat ze niet langer dan nodig in de detector zitten want als ze gaan lekken en dit zuur komt op de printplaat dan kost je dat meer dan een paar euro die je nu voor de batterijen kwijt bent. Let hier dus EXTRA goed op!!

Als laatste tip: Voor bijna alle merk detectoren zijn er inmiddels hoesjes voor de kast en de meter te koop. Investeer een klein bedrag en je verdient het later met een eventuele verkoop cq. inruil van je detector altijd weer terug.

Succes ermee, en indien je vragen hebt dan hoor ik graag van je.
Ruud de Heer.

Detection Systems Holland Telefoon nummer: 038-3636591 Email: info@metaaldetectors.nl
 
 
- Terug -