Goudpannen
 
Ik hoor het de lezer al denken:" Goudpannen in Nederland? Dat doe je toch alleen maar in Australie en Amerika?" Nou, bereid je maar voor, want ook in Nederland wordt deze hobby bedreven. In Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Belgie, Scandinavie, Polen en Zwitserland is dit een hobby die in zelfs in club- en wedstrijdverband wordt uitgeoefend. Natuurgoud (Stofgoud en Nuggets) wordt hoofdzakelijk gevonden in de beekjes en rivieren. Maar laten we eerst even terug gaan in de tijd.
 
In de 19e eeuw kwam er een echte 'Goldrush' op gang naar Klondike. Vanuit de gehele wereld kwam een volksverhuizing naar die goudvelden op gang welke z'n weerga niet kende. Iedereen, van Chinees tot Duitser, dacht er zijn fortuin te vinden. Natuurlijk zijn er van die doorgewinterde goudzoekers geweest die er inderdaad hun geluk vonden en als rijk man terugkeerde naar zijn vaderland. Maar voor velen liep het uit tot een karig bestaan met af en toe een mazzeltje. De handelaar in de goud-pannen en andere voorzieningen verdiende er in die dagen echt goud aan want men betaalde vaak in goudklompjes. Als je meer over deze 'Gold Rush' wil weten zal er ongetwijfeld op 't internet een en ander te vinden zijn.
 
Nuggets? Maar waar?
 
In heel Europa kan je eigenlijk wel je gang gaan. Zelf zoek ik elke vakantie in Frankrijk, en dan specifiek in het departement Ariege. In het riviertje de Ariege vind ik vaak hele kleine goudklompjes en het is dus niet verwonderlijk dat daar ook nog de enige rendabele 'gouddelvings fabriek' van Frankrijk zit. Ook in Noord-West Spanje wordt nog steeds goud gevonden. (zelfs al in de Romeinse tijd werd dat daar al gedaan). Maar heden ten dage is het echt leuk zelf goud uit de bergriviertjes te 'pannen' Zeker tijdens vakanties is dit naast het zoeken met een detector een leuke bezigheid en vrouw en kinderen vermaken zich in en om 't water of helpen je mee 'al het goud' naar huis te dragen.
 
 
Ook zijn er talloze 'Goudpan' verenigingen in Europa. Zowel nationaal als internationaal worden er wedstrijd weekenden georganiseerd die echt erg leuk zijn om eens bij te wonen. (Vooral in Zwitserland, Oostenrijk en Polen). En er wordt echt goud gevonden, de spanning en het avontuur zit hier dus ook al in besloten!
 
Wat heb je nodig?
 
Dit is nou echt eens een 'goedkope' hobby want als rechtgeaard Nederlander komt altijd als eerste naar boven "en wat kost `t". Nou over de kosten zijn we gauw klaar. Als je alleen in riviertjes wil gaan 'pannen' heb je alleen maar een basis setje nodig bestaande uit drie verschillende pannen en een zeef. Daarnaast een paar glazen buisjes om je goudschat in te doen, een schep, laarzen en eventueel een klein pikhouweeltje en klaar is Kees. Een complete pannenset koop je al onder de 50 euro en dat is in feite al meer dan genoeg om aan de gang te gaan. En wil je meer weten of lijkt het je leuk met ook deze hobby van start te gaan? In Limburg wordt in de kleine riviertjes ook goud gevonden (o.a de Geul) en wij leveren je graag de complete outfit en extra informatie om als 'Golddigger' aan de gang te gaan. Alvast veel plezier gewenst!!!
 
Professionele en hobby GOUDPANNEN & ACCESSOIRES vind je in onze online shop , de METAALDETECTORSHOP.NL ... UW SHOP!