White's Spectrum DFX

 
Whites Spectrum DFX, de 16 frequentie metaaldetector!

Wat is nu de reden om te kiezen voor bv detector type A of detector type B. Sommigen gaan voor het uiterlijk maar het merendeel van de (startende) zoekers gaan af op de technische specificatie's, de mening van de meer geroutineerde zoekers of de uitleg van de betreffende handelaar. Aan het laatste schort het nog wel eens aan een onafhankelijke uitleg. Begrijpelijk, want een ieder wil graag zijn eigen product verkopen.

Zie ook de veldtest
English version: Fieldtest
Whites DFX: De 16 frequentie detector met extra informatie


Wat zijn nu eigenlijk de criteria waaraan een goede detector moet voldoen. Laten we het makkelijk houden: Diepte bereik en een goede discriminatie zijn de meest essentiele elementen van een metaaldetector. We willen mooie vondsten doen, en deze zo diep mogelijk detecteren met zo min mogelijk last van "rommel" en mineralisatie geluiden. Om deze twee zaken wat verder uit te diepen zullen we eea wat verduidelijken.

"Discrimineren" betekent eigenlijk het selectief (weg)filteren van metalen welke je NIET wil vinden en dat zodoende alleen dat gedetecteerd wordt wat men WEL wil vinden. Op de meest voorkomende detectorsystemen zit een knop die traploos ingesteld kan worden om het selectief vermogen in te stellen. Er zit een klein nadeel aan een dergelijk systeem: Je kunt zo'n knop te hoog zetten en zodoende te veel wegfilteren en dus worden "goede" metalen ook niet meer gedetecteerd. Oppassen dus en nooit te "zwaar" filteren. Ook zijn er digitale discriminatie systemen welke op het beeldscherm laten zien welk metaal er zich onder de schotel bevindt. Dit werkt erg verhelderend daar je dan een indicatie hebt of het gedetecteerde ijzer of niet-ijzer is. Je kunt dus de discriminatie laag zetten (middels de draaiknop) maar toch voldoende informatie krijgen, en... hoe lager de discriminatie staat des te dieper gaat de detector. Deze detectoren kunnen we echt wel onder het hoofdstuk semi proffesioneel zetten. Ook hebben we tegenwoordig volledig digitale detectoren (dus geen knoppen maar menu/druktoetsen gestuurd.) Dit systeem is echt uniek want alle voorkomende metalen hebben hun eigen nummers. Deze nummers zijn onafhankelijk van elkaar weg te filteren: Je weet dus op voorhand al wat je wel en wat je niet discrimineert. Deze detectoren behoren tot de top in detectie land en zijn behoorlijk prijzig maar....Je krijgt dan ook echt waar voor je geld.

Het diepte bereik is hoofdzakelijk afhankelijk van de grondsoort waar gezocht wordt. Is de grond redelijk schoon van mineralen (zout/mest/ijzer) dan zal een detector een veel groter bereik hebben dan wanneer de grond vol met mineralen en andere vervuiling zit. Ook type en grootte van de schotel zijn mede diepte bepalend ( kijk ook eens onder SCHOTELS: www.metaaldetectors.nl).

Om op schone grond zo diep mogelijk te zoeken moeten we eigenlijk een zo laag mogelijke "zoekfrequentie" (=electronisch signaal waarmee de detector de grond penetreert) hebben. Als er nu alleen maar "schone" grond was zou dit geen enkel probleem zijn: Je koopt een laag frequent detector en klaar is kees. Helaas is dit een utopie want er zijn natuurlijk ook veel vervuilde plekken en daar zal een laag frequent detector zo veel bijgeluiden gaan geven dat er eigenlijk met goed fatsoen niet te zoeken is. Op zo'n vervuilde plek zou je dus eigenlijk weer een detector moeten hebben die een hoge zoekfrequentie heeft. Deze zorgt ervoor dat de mineralisatie geluiden onderdrukt worden en dat de zoekresultaten en diepte bereik in vergelijk met een laag freq. verhoogd zullen worden. Het nadeel hiervan is weer dat het diepte bereik op "schonere grond" weer aanzienlijk minder is als een laag frequent detector. De meest gebruikte zoekfrequentie's zijn: de enkele 3-4-6.5-8,5-10-15 khz systemen, de twee frequentie- en de automatische multi frequentie systemen. Van deze laatste is het nadeel dat de detector alles zelf bepaald (Bij de minste vervuiling schakelt de detector direct op naar een hogere zoekfrequentie en verliest dus op dat moment altijd aan diepte) en dat de zoeker totaal geen inbreng heeft voor wat betreft welke frequentie er gebruikt dient te worden terwijl dit toch een ontzettend belangrijk onderdeel van de detector is waar eigenlijk verder alles instelbaar is.

Het professionele antwoordt: De nieuwe White`s Spectrum DFX heeft meerdere zoekfrequenties, en dit opent in deze digitale detector een hoop extra mogelijkheden (lees diepte bereik en betere maskering van mineralen). De in de XLT gebruikte zoekfrequentie van 6,59 kHz is een prima compromis voor een allround detector, maar de DFX combineert de zoekfrequenties van 3 kHz en 15 kHz voor nog betere prestaties.

De frequentie van 3 kHz is gunstig voor schonere gronden, en geeft een meer dan uitstekende zoekdiepte op voorwerpen van wat hogere geleiding (koper en zilverlegeringen). De frequentie van 15 kHz voldoet uitstekend op middelzwaar tot zwaar gemineraliseerde grond, en geeft betere respons op voorwerpen van lagere geleiding (goud en nikkellegeringen). De DFX maakt het mogelijk te kiezen voor 3 of 15 kHz, of ze samen tegelijk te gebruiken: De zoeker bepaalt!!

Met de speciale functie "VDI normalisation" (Nummers welke gerelateerd zijn aan metalen zichtbaar maken op het beeldscherm) krijgen voorwerpen toch dezelfde plaats op de VDI schaal die ze zou krijgen bij de standaard 6,59 kHz, dwz dat diegene die gewend is met een XLT te zoeken dezelfde metaalreferentie nummers zal zien!

Maar de DFX kan ook met beide frequenties gelijktijdig werken en zo de voordelen van deze twee verschillende frequenties combineren. De microprocessor kan kijken welke frequentie de beste data oplevert en deze gebruiken voor detectie. (BEST DATA) Maar ook kan gekozen worden voor CORRELLATE zodat de vondst data van 3 en 15 kHz bij elkaar wordt opgeteld en daardoor een goede detectie indicatie geven.

Voorts is de DFX voorzien van uitgebreide grondfilters; twee hardwarematig en vier softwarematig. De gebruiker kan kiezen hoeveel filters hij gebruikt. Hoe meer filters hoe dieper de detector in de gemineraliseerde bodem kan doordringen. Minder filters geven een sneller herstel van de detector en dus minder maskering. Tevens kunnen de softwarematige filters aan de zwaaisnelheid worden aangepast (SWEEP SPEED), voor een perfecte individuele aanpassing aan uw zoektechniek (Te gebruiken: vervuilde grond....rustig zwaaien, schone grond...sneller zwaaien). Voor de extreem vervuilde bodem is er zelfs nog de mogelijkheid om een extra optie te gebruiken: HOT ROCK reject. Dit is een instelbaar filter om zware mineralen extra weg te filteren zodat de detector zonder enig (mineralisatie) bijgeluid de "goede" vondsten op grote diepte keurig oppikt!! (Ook te gebruiken bij 3 khz: grotere diepte in vervuilde grond dmv inschakeling van dit filter)

En natuurlijk ontbreken alle overige krachtige functies (zoals bv het perfecte discriminatie systeem) en zelfinstelbare programma's van de XLT niet. De Spectrum XLT blijft trouwens als onze top allrounder natuurlijk gewoon leverbaar.

De White's Spectrum DFX: Een topdetector waar niets meer aan toe te voegen is en waarvan wij zeker weten dat u hiermee voor anderen een probleem bent: Zij hebben er niets meer te zoeken!!

Vraag gratis de Spectrum DFX folder en Test aan via een E-mail

Prijs DFX inclusief alle accessoires € 1039,00
Prijs DFX300 inclusief alle accessoires € 1079,00


Wilt u meer informatie hebben over deze detector? Neem dan contact op via telefoon nummer 038-3636591 of stuur een email naar Detection Systems Holland
 
 
- Terug -