White's Matrix M6
 
Mijn kennismaking met de White's Matrix M6.

Het is al weer een tijdje (jaren!) geleden dat ik wat geschreven heb voor het clubblad. Mensen die me kennen weten dat ik me voornamelijk interesseer in de technische kant van de hobby. Mijn inzendingen hadden dus ook allemaal een technische insteek. Door drukte (en mogelijk ook gebrek aan nieuws) heb ik me een poosje koest gehouden. Mijn bevindingen met de nieuwe M6 maken dat ik die stilte graag een keer verbreek.

Begin maart kreeg ik van de White's importeur de nieuwe White's Matrix M6 toegestuurd ter beoordeling. Zonder begeleidend briefje; DSH weet inmiddels dat ik niet zo heel gauw enthousiast ben...Ik ben door deze nieuwe White's telg echter blij verrast.Om te beginnen pak je een typische White's uit de doos: Een aluminium behuizing onder de armsteun, dus een goede gewichtsbalans. De beproefde White's batterijpack is ook hier gebruikt. Een (mij overigens net iets te forse) digitale display boven de handgreep, en een uitstekend formaat (25cm) concentrische allround zoekschijf met een iets gewijzigde vorm.

Een PIC microcontroller neemt een groot aantal taken voor zijn rekening. Op het oscilloscoopscherm zie je dat het zendersignaal een loepzuivere sinus is. De frequentie is overigens kristal gestuurd en dus rotsvast(verloopt dus niet)

Mechanisch:

Bij het in elkaar zetten viel me gelijk een verbetering op bij de anti-slip rubbertjes van de schijf; normaal gesproken gaat de ondersteel met die rubbertjes best lastig tussen de bevestigingsplaten van de schijf. Bij deze M6 zijn de bevestigingsplaten voorzien van verticale groeven, waardoor de boel veel makkelijker op zijn plek valt. Tevens zorgen de groeven voor betere grip tegen verdraaien van de schijf tijdens gebruik. Een zeer

simpele, maar grote verbetering in de ogen van een no- nonsense techneut... Dezelfde glasvezelversterkte onverwoestbare ondersteel als onder alle White’s. Verder is de detector zo in elkaar geklikt in de voor White's klassieke wijze; schijf met ondersteel, tussensteel, bovengedeelte met kast. Wel, batterijpack erin en uitproberen maar.

Zoals de frequentie teller laat zien werkt de M6 op 13.881 kHz, een frequentie die een goede detectie geeft voor relatief lage geleiders, (kleine voorwerpen en erg kleine gouden & zilveren muntjes) en een zeer goede ijzerdiscriminatie mogelijk maakt.

Display:

Nahet inschakelen (met de sensitivity draaiknop) valt gelijk het heel duidelijke, contrastrijke beeld op van de digitale display. De detector begint met de softwareversie en doet de batterijcheck.

Daarna kun je gelijk aan de slag. Even testen met wat proefmunten, en dan blijkt dat de display de vondsten rangschikt in 16 blokjes.De meest linkse blokje staat voor klein ijzer, en de hogere geleiders komen verder rechts tevoorschijn, met uiterst rechts een zilveren rijksdaalder. Deze aanwijzing is knap stabiel en blijkt ook in de bodemtest vrij weinig te variëren. Een dergelijke presentatie geeft je voldoende en vooral ook makkelijk te lezen info.

Voor wie met grote precisie de geleidbaarheid van de vondst wil weten wordt gelijktijdig VDI-getallen weergegeven. VDI-getallen worden hoger naarmate de geleidbaarheid hoger is, met als maximum 95, en ze blijven zo’n twee seconden in beeld. De hoge precisie van deze VDI getallen laat meteen ook de betrekkelijkheid zien van een dergelijke resolutie, want in praktijkomstandigheden kan dit VDI getal aardig variëren, onder invloed van bodemmineralisatie. Dat is geen M6 eigenschap, maar dat laat elke detector zien die met een dergelijk hoge resolutie werkt. Verder geeft de display ook nog tekst die de mogelijke vondst omschrijft, die bij deze geleidbaarheid past, zoals “ring” of “pulltab”. Het nut daarvan sla ik persoonlijk niet zo erg hoog aan, hoewel het voor de beginner natuurlijk best handig is.

Bediening:

De bediening is heel eenvoudig gehouden; een tweetal draaiknoppen en een grondontstorings-schakelaar zitten goed zichtbaar en bereikbaar boven op de elektronicabehuizing. Bij de handgreep zit de voor White’s gebruikelijke pinpoint schakelaar.

Discriminatie:

De eerste draaiknop betreft de discriminatie. De gekozen schaal is gewoon hoe die hoort te zijn; helemaal linksom is all metal, en helemaal rechtsom is trekringen wegfilteren. De gebruiker bepaalt dus zelf met die ene knop wat er weggefilterd wordt. Prima.

Sensitivity:

De Sensitivity draaiknop is tevens de aan/uit schakelaar. Deze knop bepaalt de diepgang van de detector. Tijdens mijn veldtests kon ik hem 90 procent opendraaien zonder te veel valse signalen te krijgen. Bij die afstelling laat de M6 een uitstekend dieptebereik zien, zeker voor een detector uit deze prijsklasse. Echt moeilijke, vuile akkers kun je goed aan door de sensitivity wat verder terug te draaien, dat kost wat dieptebereik maar de rust die je dan krijgt is het waard.

Grondontstoring:

De schakelaar voor de grondontstoring heeft drie standen: BEACH, LOCK, en AUTO TRACK. De BEACH stand spreekt voor zich; stranden. (Op het zoute strand heb ik de M6 helaas nog niet kunnen uitproberen.) In de AUTO TRACK stand volgt de bodemafstelling automatisch de variaties die zich in een akker kunnen voordoen. Mocht je willen dat de grondontstoring niet meer wijzigt dan kun je de schakelaar op LOCK zetten. Ikzelf heb tijdens mijn veldtest prima kunnen zoeken in de automatische AUTO TRACK stand, en geen behoefte gehad te experimenteren met de andere standen.

Pinpoint:

De trigger schakelaar bij de handgreep trek je aan als je gaat pinpointen, en laat je weer los om in de gewone zoekmodus terug te keren. Druk je deze schakelaar naar voren, dan komt de M6 in een alternatieve zoekmodus met meerdere toonhoogten. Het pinpointen gebeurt in All Metal modus met een VCO toon. Dat wil zeggen dat de toon steeds hoger wordt naarmate men dichter bij het doel komt. Een variërende toonhoogte is vele malen duidelijker dan een variërende toonluidheid.

Geluid:

Hoe leuk en soms nuttig een display ook kan zijn, het geluid blijft de belangrijkste vorm van vondstsignalering. De M6 is stil tijdens de gewone zoekmodus, geen achtergrondtoon dus. Bij een vondst produceert hij een luide en duidelijke, warme toon. Opvallend is de uitstekende discriminatie; geen tikken of ploppen op dikke spijkers. Dit lijkt mede het gevolg van de wat hogere zoekfrequentie van 14kHz. In de alternatieve zoekmodus (trigger naar voren) kent de M6 hogere toonhoogten toe naarmate de vondst een hogere geleidbaarheid heeft. IJzer wordt een lage knorrende toon, en de hogere geleiders worden met hogere tonen aangegeven, tot een heel hoog piepje voor

b.v. zilveren rijsdaalders. In totaal kent de M6 zeven verschillende toonhoogten. De Pinpoint modus werkt zoals gezegd met een variërende toonhoogte. Super! Aansluiten van een koptelefoon schakelt natuurlijk de luidspreker uit.

Spatwater:

Omdat de M6 mechanisch gelijk is aan b.v. de IDX of XLT, hoef je niet bang te zijn voor

een regenbui. De constructie is dusdanig dat regenwater van de detector afdruipt zonder ergens naar binnen te kruipen. De schotel is absoluut waterdicht en de detector kan dus op waaddiepte worden gebruikt.

Batterij:

De bekende White’s batterijpack herbergt de 8 penlights die –afhankelijk van de kwaliteit-goed zijn voor zo’n 35 tot 40 zoekuren. Een accusysteem loont dus alleen als je heel erg veel zoekuren maakt, want de penlight batterij heeft een geweldige prijs/energie verhouding.

Gewicht:

Qua gewicht lijkt de M6 ietwat beter dan de overige White’s modellen met 25 cm zoekschijf. De nieuwe 25cm M6 schijf voelt erg licht aan. Met de uitstekende gewichtbalans van de M6 is deze detector erg makkelijk en langdurig hanteerbaar.

Conclusie:

Qua concept lijkt deze detector nog het meest op de 6000 serie van White’s , die al heel lang in diverse gedaanten op de markt is. De 6000 vond ik echter te duur; met wat geld erbij had je de XLT die veel meer mogelijkheden voor zijn geld biedt. De M6 daarentegen is flink wat moderner en dusdanig veel beter geprijsd, dat deze M6 een meer dan uitstekende prijs/prestatieverhouding neerzet. Met name voor mensen die niets moeten hebben van digitale bediening maar wel echt goede prestaties willen is deze M6 een aanrader.

Good hunting!

Wil Hofman.

Reactie’s van enkele M6 bezitters

1 ste reactie

Hierbij een korte impressie van mijn bevindingen en ook die van mijn vrienden die ik ook even heb laten lopen met de M6. Het apparaat is lekker stevig en zit en een tel in elkaar, iets wat je mag verwachten van White,s. Instellen is een eitje, schakelaar op auto en de draai knoppen op de gewenste stand en lopen maar. De M6 is erg gevoelig dit bleek ook uit een aantal overbelastingen wat ik kreeg (grote objecten), naar mate je wat meer vertrouwd raakt zet je de gevoeligheid iets minder hoog en het probleem is opgelost. Aangezien ik in het bos gelopen heb mag je verwachten dat de grond gemineraliseerd was en is. Maar hier totaal geen problemen mee gehad want de automatische grondbalans regelt dit allemaal prima.Dus geen vervelende bijgeluiden. Maar wat ik,

naast diepte bereik ook echt geweldig vond was het pinpoint systeem. Tjonge wat is die precies . Als deze via toon signaal aangeeft dat je er precies boven zit klopt dit ook, hetzelfde is eigenlijk ook met de diepte melding. Ook mijn collega's staan achter deze bevindingen. Zelfs mijn collega met de XLT was onder de indruk en vond het ook een fijn en goed apparaat. Als ik opnieuw zou moeten kiezen dan had ik hem zeker weer genomen. In mijn ogen maakt de M 6 zijn belofte waar al moet ik hem nog eens op het strand even uit proberen.

Ed Kemps
Haarlem


2e reactie

Mijn eerste bevindingen van de White,s matrix 6 : gekocht woensdag 10 mei 2006 eerste keer proef gedraaid op zaterdag 13mei (in de stromende regen) . De detector zette ik op quick start en tien minuten en tien meter van de auto had ik al de eerste munt te pakken.In de dagen erna nog meer leuke vondsten gedaan. Ik vind de M6 prakties in gebruik : Diepte en materiaal indicatie zijn goed net zoals de pinpoint ,dicrimminatie en het diepte bereik. Tone i.d (in-en uitschakelbaar) is iets waar je de M6 langer voor moet hebben om te weten wat er qua toon onder de schotel ligt. Verder denk ik dat sommigen de m6 ietwat aan de zware kant vinden maar dat zegt natuurlijk ook iets over de degelijkheid van de M6 want hij voelt ook stevig en stabiel aan. Het batterij verbruik is laag. Mijn conclusie: De Whites M6 is een eerlijke en uitstekende detector die ook nog eens eenvoudig in gebruik is.

Peter Derks
Landgraaf


3e reactie

Ik liep alweer twee jaar met mijn Whites Prizm 1V te zoeken, in deze tijd heb ik eindelijk mijn eerste munten gevonden, voorheen liep in met een metaaldetector die mij niet beviel en waar ik dus nooit wat mee vond, zal het merk maar niet noemen. Ik wilde wel weer eens wat anders en toen ik in het blad van de DDA een advertentie had gezien van de Matrix M 6 heb ik mijn man zo gek gemaakt dat ik toch echt weer een nog betere wilde. En ik heb echt een fijne vent want....binnen vier dagen had ik de Matrix binnen, gelijk uitpakken en het eerste wat mij opviel dat het er heel professioneel eruit ziet, alles heel mooi afgewerkt, beschermstripjes en knopjes op kwetsbare gedeelten, het in en uit klikken van de stelen is echt heel makkelijk en het verwisselen van de batterijen is heel simpel vanwege de lade.

Nu het technische gedeelte, ben ik niet goed in, mijn visie is aanzetten en gaan, niet teveel poeha. Dit is wel iets moeilijker, er zitten drie knoppen op, en hij digitaal, afleesbaar dus. Aanzetten is heel simpel, 5 x op en neer bewegen van de schotel voor de grondbalans instelling, de andere twee knoppen instellen voor diepte en disc en klaar is Kees

We zaten vlak bij zee, dus op naar het strand dan maar. Het strand was helaas opgespoten en echt een locatie voor oudheid was dit natuurlijk niet. Ik zette, mijn detector op strandstand en ging op pad, al snel vond ik mijn eerste 1 euocent, ik was verrast, niet vanwege de waarde, maar om de afmeting, het is maar een klein muntje, waar eigenlijk wat ijzer in zit, maar hij pakt hem wel, de 2e cent volgde al snel en later nog een knoop en een 1 eurostuk, op het strand is deze Matrix M6 echt super stil, geen gekraak van mineralen. Van nat naar droog en omgekeerd....perfect!

Na een tijdje toch maar wat anders verzinnen, ik wist wel een oud akkertje, maar daar hadden spruiten gestaan en was net omgewoeld, niet echt lekker lopen, maar is wist dat het de enige locatie was, waar nog wat te verwachten was, een uitstekende mogelijkheid om in een afgezochte akker nog wat te vinden. Ik kreeg al heel snel de eerste geluiden te horen, maar was allemaal troep, na een uur had ik 5 duiten, een Willem cent, muntgewichtje, musketkogel, loden schijfje, tinnen ornament, tinnen paardje, toch niet slecht voor een Matrix M6 beginner, dit belooft heel veel moois voor de aankomende zoektijd. De tijd zal het leren, nu is het gewoon goed om de verschillende tonen te leren herkennen, maar dat komt vast goed. Ik ben er gewoon goed tevreden over.

Marjan Weeda
Zuidland,


4e reactie

Ik ben dit weekeind naar Deventer geweest om aan de IJssel,te gaan zoeken en heb daar 61 muntjes gevonden,een zilveren ring en een tinnen middeleeuws helmpje. De Matrix M6 doet het daar fantastisch, niks geen last van grote ijzerhoudende stenen of mineralen wat die vorige van mij wel had. Ik kon nu naar hartelust overal blijven zoeken zonder bijgeluiden en begin hem nu echt goed te kennen, een echte vooruitgang dus. ik ben er erg blij mee.

Jan Mes Wijdenes
 
Wilt u meer informatie hebben over een van deze detectoren? Neem dan contact op via telefoon nummer 038-3636591 of stuur een email naar Detection Systems Holland